A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Відновлення правовстановлюючих документів, які не внесені у реєстр речових прав на нерухоме майно

Дата: 12.02.2024 12:22
Кількість переглядів: 76

Державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі таких документів:

  1. договір дарування, купівлі-продажу, обміну та ін.
  2. свідоцтво про право на спадщину
  3. рішення суду про встановлення або визнання права власності, яке набрало чинності
  4. свідоцтво про право власності на нерухоме майно
  5. державний акт на право приватної власності на землю
  6. інформаційна довідка з реєстру речових прав,
  7. витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відновлення правовстановлюючих документів, які підлягають нотаріальному посвідченню або видані нотаріусом (договір дарування, купівлі-продажу або обміну, свідоцтво про право на спадщину та ін.)

У разі втрати або зіпсування документа, посвідченого або виданого нотаріусом, для отримання дубліката такого документу необхідно звернутись до нотаріуса, який його видав/посвідчив.

Що робити, якщо нотаріус, який посвідчував/видавав документ припинив діяльність, або місцевість, де вчинялися нотаріальні дії, знаходиться під окупацією, заблокована?

Потрібний письмовий запит до Міністерства юстиції України та Нотаріальної палати України про надання інформації щодо продовження діяльності такого нотаріуса або наявності особи, що його заміщує, про наявність архівів такого нотаріуса/нотаріальної контори та можливості доступу до інформації, яка там зберігається.

Дублікати свідоцтв про право власності взамін загублених або пошкоджених видають центри надання адміністративних послуг. Послуга є безкоштовною.

Що робити, якщо втрачено свідоцтво про право власності на нерухомість, реєстрацію якої було проведено до 1 січня 2013 року?

Потрібно звернутись за отриманням відомостей з Реєстру прав власності на нерухоме майно, що є архівом Державного реєстру речових прав за місцем знаходження майна. Альтернативою можуть слугувати паперові носії інформації. Якщо архівний запис у реєстрі відсутній, слід звернутися до архіву Бюро технічної інвентаризації (БТІ) за місцем знаходження майна.

КОЛИ ПОТРІБНО ЗВЕРТАТИСЯ ДО СУДУ?

У разі неможливості отримати дублікати правовстановлюючих документів на майно, необхідно отримати письмову відмову у видачі такого документу від відповідного органу або уповноваженої особи та звертатись до суду із позовною заявою про визнання права власності.

Доказами у суді можуть бути копії втрачених документів, покази свідків, довідка-характеристика об’єкта нерухомого майна, яка видавалася Бюро технічної інвентаризації; листування з держорганами, де зазначено право власності або належність майна; докази оплати комунальних послуг (якщо розрахунковий рахунок був оформлений на заявника); будь-які інші довідки, копії документів, в яких згадується втрачений документ та належність його позивачу. тощо. Спадкоємці, в такому випадку також надають документи, що підтверджують родинні зв’язки з померлим і їхній статус як спадкоємців (виписка зі спадкового реєстру, що видається нотаріусом).

ВАЖЛИВО!

Щоб державна реєстрація за рішенням суду стала можливою, у ньому повинна міститися детальна інформація про об’єкт нерухомого майна (адреса, технічні характеристики, план та опис об’єкта) для внесення до Реєстру. Якщо в судовому рішенні буде недостатньо необхідних даних – особі можуть відмовити в реєстрації.

Нагадуємо, що за отриманням консультації ви можете звернутися до Сектору Бобровицьке бюро правової допомоги, вул. Незалежності, 50 (Пенсійний фонд, 3 поверх, каб.34), тел. 2-13-10.

 

Завідувач сектору              О.М. Подоляк

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь