Профілактика вірусного гепатиту А
За повідомленням Міністерства охорони здоров’я України у Вінниці зафіксовано спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 60 людей з підтвердженим діагнозом гепатит А госпіталізовані, серед них — 14 дітей. Серед загальної захворюваності вірусними гепатитами (ВГ) в Україні найбільшу питому вагу має гепатит А (ВГА). За рівнем захворюваності він поступається лише грипу та ГРВЗ, але у зв’язку з більшою тривалістю захворювання ВГА економічний збиток від вказаних захворювань цілком можна порівняти.
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) - це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки та травного каналу. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до + 38,5 градусів протягом перших 2-3 днів, спостерігається ломота в тілі, можливе першіння в горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер‘ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива), також можливе свербіння шкіри.
Варто знати, що джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Крім того, для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). Інкубаційний період - 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. А найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.
ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А:
1.Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.
5. Слід суворо дотримуватись правил особистої гігієни - обов‘язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
6. Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись до лікаря.
Держпродспоживслужба