A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Сімейні форми виховання - це допомога дітям, котрі зазнали труднощів на початку свого життя

Дата: 04.01.2024 16:41
Кількість переглядів: 75

Все найкраще, що є на землі, починається з сім’ї. Без неї, як без природи, людство обійтися не може. «З родини йде життя людини», – говорить народна мудрість. Тут дитина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у широкий світ. У сім’ї вона навчається любові і добра.

На жаль, не всім даровано таке щастя. Відсутність батьківського тепла, маминої колискової на ніч, іграшок та подарунків на свята від рідних – усе це є життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ці діти живуть в інтернатах, мають одяг та їжу, влітку вони відпочивають в оздоровчих таборах, але єдине – їх ніхто не чекає, і нікому пожалітись про забите коліно чи успіх у спортивних змаганнях.

Альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Саме тому наша держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. У Бобровицькій територіальній громаді  розвинуті такі форми сімейного виховання як патронатна сім’я,  прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу.

Варто нагадати, прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на власну житлову площу із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. При цьому дитина зберігає свій статус і користується відповідними пільгами. Прийомні батьки отримують від держави щомісячні кошти на утримання дитини та відповідну заробітну плату. Такі сім’ї супроводжує фахівець із соціальної роботи  Центру надання соціальних послуг.

Дитячий будинок сімейного типу - окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація  дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатні вихователі отримують від держави кошти на утримання дитини (соціальну допомогу) та відповідну заробітну плату (грошове забезпечення).

Наставництво – добровільна безоплатна діяльність з надання дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед, у підготовці до самостійного життя. Варто зазначити, що наставник – це не спонсор і не опікун/усиновитель, це дорослий значимий друг в житті дитини, який проводить з нею час та допомагає розвинути таланти.

Головне – це бажання мешканців громади  допомогти дітям, які зазнали труднощів ще на самому початку життя.

Якщо у Вас виникло бажання допомогти дитині, яка залишилася без батьківського піклування і Ви хочете взяти її у свою родину, за відповідними консультаціями  звертайтеся до Центру надання соціальних послуг Бобровицької  міської ради.

Адреса центру:

вул. Незалежності, 28,  м. Бобровиця Ніжинського району Чернігівської області  тел. (04632) 21279, 0682648797

e-mail: bobr_cnsp@ukr.net

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь