Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Арешт рахунків фізичних осіб в умовах воєнного стану з 06.05.2023

Дата: 30.06.2023 11:30
Кількість переглядів: 79

З 06.05.2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану».
Фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі не більше 2 мінімальних зарплат на місяць - 13 400 гри.

У разі накладення арешту на кошти, розміщені на декількох поточних рахунках фізичної особи - боржника в одному банку або у різних банках, для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок фізичної особи - боржника в одному банку.

У разі наявності декількох виконавчих проваджень стосовно однієї фізичної особи - боржника для усіх виконавчих проваджень визначається один поточний рахунок для здійснення видаткових операцій.

ІКількість виконавчих проваджень не впливає на розмір суми, яка не підлягає зверненню стягнення і на яку фізична особа - боржник може здійснювати видаткові операції.

Як визначити рахунок з якого можна буде робити розрахункові операції, якщо заблоковано декілька рахунків в декіл ькох банках?

Для визначення такого поточного рахунку у банку фізична особа - боржник звертається до виконавця, який наклав арешт на кошти фізичної особи - боржника, із заявою про визначення погонного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій. Заява може бути подана в паперовій або в електронній формі. У заяві зазначаються номер поточного рахунку, який фізична особа - боржник просить визначити для здійснення видаткових операцій, та найменування банку, в якому відкрито такий рахунок. Фізична особа - боржник несе відповідальність за достовірність зазначеної у заяві інформації.

1. Боржник має написати заяву про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

У заяві має бути зазначено:

- номер поточного рахунку, який фізична особа - боржник просить визначити для здійснення видаткових операцій

- найменування банку, в якому відкрито такий рахунок.

  1. Звернутися з такою заявою до ДВС, який накладав арешт на кошти.

Така заява може бути подана як в паперовій та і в електронній формі.

  1. Протягом двох робочих днів з дня отримання заяви ДВС (державний або приватний виконавець) виносить постанову про визначення поточного рахунку боржника для здійснення видаткових операцій та не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови:

надає/надсилає відповідну постанову банку (приклад постанови);

перевіряє наявність інших виконавчих проваджень, відкритих стосовно боржника.

Якщо стосовно боржника відкриті інші виконавчі провадження, окрім банку ДВС надає/надсилає свою постанову до ДВС (державного або приватного виконавця), які здійснюють примусове виконання у інших виконавчих провадженнях. У такому разі поточний рахунок, зазначений у відповідній постанові, вважається визначеним для здійснення видаткових операцій і в межах таких виконавчих проваджень.

Нагадуємо, що за отриманням консультації Ви можете звернутися до Сектору Бобровицьке бюро правової допомоги, вул. Незалежності, 50(Пенсійний фонд, 3 поверх, каб.34), тел. 2-13-10.

Головний юрист                  Анна РЯБЕНКО

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь