A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Рівень розрахунків за розподіл газу на Чернігівщині в 2022 році склав 98%

Дата: 14.03.2023 16:15
Кількість переглядів: 67

Оператори ГРМ, що працюють під брендом РГК, спрямували 450 млн грн. на відновлення розподілу газу на деокупованих та постраждалих внаслідок бойових дій територіях. З них 16,8 мільйонів гривень на ремонт пошкоджень внаслідок бойових дій спрямував «Чернігівгаз» у 2022 році.
    На Чернігівщині сумарний рівень розрахунків за розподіл газу за минулий рік склав 98%. Цей показник по Україні був нижчим і склав 83%. Втім, це дало можливість здійснювати капітальні вкладення в реконструкцію та відновлення газових мереж, сприяти зміцненню обороноздатності України. 
   Найбільшою статтею витрат операторів ГРМ, що працюють під брендом РГК, у минулому році стала оплата праці - 6,4 млрд грн. Газорозподільні компанії зберегли всі робочі місця з початком війни, і здійснили релокацію частини працівників з «бойових» регіонів.

Другою за розміром статтею витрат стали податки. До державного та місцевих бюджетів у вигляді податків було спрямовано 4,9 млрд грн. Це на 14% більше, ніж у довоєнному 2021 році.

На третій сходинці – витрати на закупівлю технологічного газу. Загалом на розрахунки з групою Нафтогаз, ДК «Газ України» та ОГТСУ спрямовано 3,2 млрд грн.

Водночас газорозподільні компанії не отримали 3,8 млрд грн, які НКРЕКП передбачила у тарифах. Недоотримання тарифної виручки пояснюються воєнними діями, вимушеною міграцією українців за кордон та зупинкою промислових підприємств.

АТ «Чернігівгаз» спрямував 43,3 мільйони на капіталовкладення у редизайн та модернізацію мереж: заміна та перекільцювання газопроводів, встановлення нового газорегулювального, захисного та вимірювального обладнання тощо.

«Газорозподільним компаніям, які працюють під брендом РГК, вдалося забезпечити стабільність газорозподільних систем в зоні бойових дій і швидко відновлювати пошкоджені газові мережі після деокупації, – говорить Олексій Тютюнник, генеральний директор Регіональної газової компанії.

За минулий рік «Чернігівгаз» сплатив понад 249 мільйонів гривень податків. Із них 153,8 мільйонів - до місцевого бюджету та 95,5 - до державного. Крім цього, РГК у 2022 році активно підтримувала Збройні сили України та надавала гуманітарну допомогу. На ці потреби спрямовано близько 181 млн грн, в тому числі «Чернігівгазом» -  7,5 млн грн.

Найбільшими боржниками за розподіл газу на Чернігівщині є теплопостачальні компанії – 54,1 млн грн. З них 53,8 млн. грн – це ТОВ «Технова», яке орендувало Чернігівську ТЕЦ.

«По цьому підприємству ситуація зайшла у глухий кут, що ставить під загрозу стабільність енергетичного сектору Чернігова, її нині розглядають у судовому порядку», - пояснює комерційний директор АТ «Чернігівгаз» Володимир Щур.

В той же час населення станом на 1 березня 2023 року заборгувало 28,6 мільйонів гривень, а промисловість – 5,7 млн.

У 2023 році ситуація може погіршитися. РГК прогнозує, що через продовження війни рівень розрахунків буде падати. На це впливають також величезні руйнування будинків, підприємств та інфраструктури газорозподільних мереж.

Інформує Головне управління ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь