A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Підстави та порядок звернення із заявою про видачу обмежувального припису

Дата: 29.11.2022 09:43
Кількість переглядів: 64

Алгоритм дій для потерпілих від домашнього насильства:
Перший крок – офіційне звернення до поліції за телефоном 102, а потім – написання заяви про завдання системних насильницьких дій (з їх описом) з боку члена родини, нареченого, колишнього члена родини, людини, з якою ведеться спільне господарство. При цьому робити це потрібно щоразу, наголошуючи на системності та повторюваності дій кривдника (психологічне, фізичне, економічне, сексуальне насильство).

Поліція після оцінки ризиків та  за заявою потерпілої/ого складатиме адміністративний протокол за ст.173-2 КУпАП та виноситиме терміновий заборонний припис строком до 10 діб. На цей час кривднику буде заборонено наближатись, спілкуватись, телефонувати з тими, кому він завдав шкоди.   За результатами розгляду в суді адмінпротоколу послідує штраф або громадські роботи. У разі порушення припису за заявою потерпілої особи до поліції  має виноситись наступний адмінпротокол.

Якщо людині завдано суттєві фізичні ушкодження – відкривається кримінальна справа:

  • за статтею 125 – легкі тілесні ушкодження (карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року);
  • за статтею 121 – тяжкі тілесні ушкодження (карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років).

Також за домашнє насильство кримінальну відповідальність передбачає Ст.126-1 Кримінального кодексу України. 

За нею кривдники караються громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років. 

Справу  за цією статтею відкривають тоді, коли кривдника вже два та  більше разів притягували до адміністративної відповідальності. Тобто, потерпіла особа має щоразу викликати поліцію, писати заяву, проходити через суд, щоб довести системність дій кривдника.

Отже, фіксувати випадки домашнього насильства необхідно, а це в першу чергу і є написання заяви до поліції і доведення справи до суду з притягненням до адміністративної відповідальності.

Після того, як була написана заява до поліції про домашнє насильство, складався терміновий припис, протокол, потерпіла людина може звертатись до суду й щодо винесення обмежувального припису. Це дозволить убезпечитись від кривдника на термін до півроку.

Якщо виникають запитання,  звертайтесь до контакт-центру безоплатної правової допомоги  0-800-213-103.

Ставте запитання юристам  тут: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua , або тут: @LegalAidUkraineBot

В Україні також працюють гарячі лінії для психологічної та соціальної  допомоги потерпілим від насильства: 1547, 116-123, 0-800-500-335.

Нагадуємо, що за отриманням консультації Ви можете звернутися до Сектору Бобровицьке бюро правової допомоги, вул. Незалежності, 50(Пенсійний фонд, 3 поверх, каб.34), тел. 2-13-10.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь