A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Опалювальний сезон: чого чекати споживачам?

Дата: 03.10.2022 10:27
Кількість переглядів: 148

Поширення у ЗМІ недостовірної інформації щодо припинення діяльності газорозподільних компаній можуть дестабілізувати ситуацію в суспільстві та негативно вплинути на роботу Операторів ГРМ, а отже, і функціонування критичної інфраструктури.
В зв’язку з цим ми хочемо наголосити:
АТ «Чернігівгаз» є єдиною компанією, яка забезпечує  стабільність газопостачання для 357 тисяч побутових споживачів області та 2,4 тисяч промислових і комунальних об’єктів. Вона є оператором критичної інфраструктури, і має колектив із 2100 високопрофесійних працівників, який вдалося зберегти навіть в умовах воєнного стану. Досвід роботи компанії у газорозподільній галузі складає 65 років.

АТ «Чернігівгаз» забезпечує роботу аварійних служб, а також підрозділів, які обслуговують газорегулюючі пункти (ГРП/ШГРП), системи електрохімічного захисту газопроводів, служб комплексно-приладового обстеження газопроводів. Все це гарантує споживачам доступ до газу 24/7, підтримуючи роботу газорозподільної системи на території області.

Тільки Оператори ГРМ відповідають за баланс газу в області. Для цього вони мають розгалужену систему приладів обліку та обробки показань лічильників. Тому тільки Оператори ГРМ можуть приймати показання приладів обліку у споживачів. Всі дані про обсяги споживання, які надходять до Оператора ГРМ, передаються на інформаційну платформу Оператора ГТС, звідки їх отримують постачальники газу.

Тільки Оператори ГРМ здійснюють поточні ремонти для підготовки мереж до зими, модернізують систему в рамках затверджених інвестпрограм, проводять повірку та заміну лічильників для точності обліку споживання газу, усувають витоки газу та виїжджають на аварійні виклики. В зонах бойових дій тільки газовики відновлюють пошкоджені газопроводи. За цей комплекс робіт Оператор ГРМ отримує від споживачів плату в розмірі визначеного НКРЕКП тарифу на розподіл газу.

Зокрема, в 2022 році фахівці АТ «Чернігівгаз» уже замінили 55 шафових газорегулюючих пунктів по всій області, які вичерпали свій термін експлуатації або були зруйновані внаслідок бойових дій, нині ці роботи тривають. Для споживачів працюватимуть сучасні ШГРП, з італійськими регуляторами тиску та надійною автоматикою безпеки. Саме ШГРП регулюють та підтримують тиск газу на рівні, необхідному для роботи побутових газових приладів, а також очищують його від механічних часток. Нові  шафові пункти забезпечуватимуть безперебійний розподіл газу на майже 20 тисяч газифікованих об’єктів.

Також оператор ГРМ провів повну реконструкцію 9 ГРП – ці роботи включають заміну застарілого технологічного обладнання, встановлення нових регуляторів тиску, запобіжно-скидних та запобіжно-запірних клапанів, газових фільтрів. Крім того, вже проведені  поточні ремонти на 1780 ГРП та ШГРП.

«Чернігівгаз» замінив 2361 комбінований будинковий регулятор тиску в оселях споживачів на італійські Pietro Fiorentini. Ці КБРТ сучасного зразка здатні втримувати стабільний тиск газу у будинках навіть за його зміни в загальній мережі через несприятливі зовнішні чинники, а також завдяки технологічній конструкції не вимагають ремонтів чи заміни комплектуючих, а лише періодичного обслуговування. Уже проведено ремонт 415 станцій катодного захисту, які використовуються для електрохімічного захисту газопроводів. Фахівці з комплексно-приладового обстеження обійшли зі спеціальними детекторами 1632 кілометри газопроводів, в тому числі на деокупованих територіях та в районах бойових дій, щоб виявити можливі місця пошкоджень і завчасно їх усунути. Спеціалісти «Чернігівгазу» провели увесь комплекс заходів із забезпечення роботи критичної інфраструктури та завершують необхідні поточні роботи з підготовки мереж до опалювального сезону –  перевірку газорегулюючого обладнання, регламентні роботи та налаштування, щоб забезпечити безперебійний розподіл газу на Чернігівщині.

Ніхто більше в Україні немає ані ресурсів, ані знань, щоб забезпечити споживачам безперебійне та безпечне газопостачання. Тому публікації в деяких ЗМІ про те, що у операторів ГРМ заберуть їх функції - це прикре незнання і нерозуміння роботи критичної інфраструктури.

 

Зміни до порядку розрахунків не загрожують роботі газорозподільних компаній. Дані, викладені у публікації «Кабмін ініціює ліквідацію облгазів через фальсифікацію показань лічильників у платіжках за газ», не відповідають дійсності. Внесення змін до порядку розрахунків не несе жодних ризиків для нормального функціонування газорозподільних компаній. Причиною внесення змін до Порядку розрахунків є введення на ринку газу нових учасників – Постачальника зі спеціальними обов'язками та Постачальника останньої надії. 19 серпня 2022 року набрав чинності Закон № 2479. Ним було внесено зміни до статті 40 Закону «Про ринок природного газу». У ній описано порядок розщеплення коштів із спеціального рахунку газорозподільної компанії. Змінами до Закону передбачено, що частину коштів з рахунку Оператора ГРМ також можуть отримувати Постачальник із спеціальними обов'язками та Постачальник «останньої надії». До внесення цих змін кошти перенаправлялися лише на поточний рахунок оператора газорозподільної системи та рахунок оператора газотранспортної системи.

 Це є логічним рішенням законодавців. Тому що з листопада 2021 року ОГТСУ перестав надавати послуги з балансування Операторам ГРМ. На зміну йому прийшла ГПК «Нафтогаз України», на яку уряд поклав виконання спеціальних зобов'язань. Тому внесення цієї компанії до порядку розрахунків є логічним кроком.

Оскільки Постанова КМУ «Про порядок проведення розрахунків за послуги з розподілу газу» є підзаконним документом, то її норми повинні відповідати нормам Закону. Таким чином, виникає необхідність уточнити норми Порядку розщеплення грошей та додати Постачальника зі спеціальними обов'язками та Постачальника останньої надії як отримувача грошей, починаючи з листопада 2021 року.

У новій редакції змінений пункт виглядає так:

 

«5. Уповноважені банки здійснюють щоденно перерахування коштів, що надходять на поточні рахунки зі спеціальним режимом використання операторів газорозподільних систем, згідно з нормативами розподілу коштів, що надходять як плата за послуги розподілу природного газу від споживачів, затвердженими НКРЕКП, виключно на:

1) поточний рахунок суб'єкта ринку природного газу, на який покладаються спеціальні обов'язки з реалізації природного газу операторам газорозподільних систем;

2) поточний рахунок постачальника «останньої надії» (щодо періодів постачання з листопада 2021 року до лютого 2022 року);

3) поточний рахунок оператора газорозподільної системи;

4) поточний рахунок оператора газотранспортної системи.»

Отже, запропоновані НКРЕКП зміни мають на меті привести підзаконний нормативно-правовий акт у відповідність до Закону «Про ринок природного газу» та не можуть вплинути на нормальне функціонування Операторів газорозподільних систем.

 

 АТ «Чернігівгаз»

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь