A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Міжнародний день пам'яті жертв голокосту

Дата: 28.01.2022 08:34
Кількість переглядів: 187

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію №60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

Голокост євреїв на окупованій нацистами території СРСР відрізнявся від подібних заходів у Європі. Там євреїв заганяли в гетто, з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах. На українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у протитанкових ямах. Їх викопали ще за радянської влади військовополонені, місцеве населення чи самі жертви.

«Акції зачисток» уперше проводилися айнзацгрупами на території окупованої Галичини. Протягом тижня внаслідок погромів, ініційованих нацистами, у Львові загинули 6000 євреїв. «Остаточне вирішення» призвело до знищення євреїв Галичини у таборах і гетто Тернополя, Дрогобича, Борислава, Сколе, Стрия та ін. міст. Загалом загинуло610 000 євреїв.

Мешканці гетто в Дрогобичі (Львівська область, тоді ? Генеральна Губернія) очікують депортації, 21 липня 1941 р.

Румунські солдати вартують євреїв перед етапуванням до Трансністрії, берег Дністра в Бессарабії.

Трупи на єврейському кладовищі. Львів, 1941р.

На території Наддніпрянської України в 20-х числах липня айнзацкоманда 5 айнзацгрупи С розстріляла 1400 уманських євреїв.

Наприкінці серпня 1941 р. відбувся масовий розстріл німецькими військовими євреїв у м. Кам’янець-Подільський. На початок війни там мешкало 10 000 євреїв. У перші десять днів серпня 1941 року угорська влада депортувала близько 18 000 євреїв із Закарпаття в окуповану німцями Україну. Нацисти змусили їх іти маршем від Коломиї до Кам’янець-Подільського.23 600 переселенців разом із місцевими жителями були розстріляні протягом 4-х днів, від 26 до 29 серпня. Це вбивство стало взірцем для наступних злочинних акцій.

Євреї, які залишалися на території Закарпатської України, у травні 1944 р. були вивезені до концтабору Аушвіц. По прибуттю вони, у переважній більшості, загинули в газових камерах.

Одеські євреї в черзі за реєстрацією після приходу до міста німецьких і румунських військ. 22 жовтня 1941 р.

Браницька гімназія: класні  керівники  Гусєва І.О. та Тиртова О.І. провели урок  "Голокост - пекучого болю жар", на якому  учні з переглянули  відео про  події Голокосту, висловили свої думки щодо розуміння подій у  Бабиниму  Яру.

Озерянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів: книжкова виставка "27 січня Міжнародний день пам'яті Голокосту" (бібліотекар Т.В.Литовченко).

Рудьківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів:  проведено акцію "Метелик пам'яті". Символом Голокосту став метелик. Чому саме він? У 1943 році хлопчик із варшавського гетто написав у своєму листі:"...найжахливіше, що в гетто метелики не живуть." Метелики - це символ радості, без якої не живуть. Тому ми  приєднуємося до загальної печалі й висловлюємо свої співчуття болю та втраті, ім'я якої Голокост. Будемо пам'ятати. Але нехай ніколи такого більше не повториться!

Козацький ЗЗСО І-ІІІ ступенів: учні 3-4 класів ознайомилися з жахливими подіями того часу, переглянули презентацію та вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання; пройшов ліричний флешмоб «Нерозкриті бутони троянд», який провели учні 10 класу. Метою цього заходу було створити творче середовище і стимулювати здобувачів освіти до виявлення свого креативу й розвитку творчих здібностей, акцентувати увагу шкільної спільноти на події, виховувати повагу до людей різних національностей, їхньої самобутності, традицій та культури. Учні разом створили символічний віночок пам’яті з чорно-червоних бутонів троянд.

Нерозкриті бутони троянд, скільки б паростків ви дали,
Скільки б розумів і талантів у світі відомими були…
Нерозкриті бутони троянд - душі праведників у високості,
Нездоланні, непереможні, не спалені до тла Голокостом…
Нерозкриті бутони троянд  - це молодь єврейська – знаймо…
Недоросла… Недолюбила… Недожила… Пам’ятаймо…

Бобровицький ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 2: проведено інформування «Голокост в Україні та інших країнах» (педагогі-організатор Полякова Л.П.), на якому здобувачі освіти пригадали події минулого та вшанували пам’ять жертв Голокосту хвилиною мовчання. Трагедія Голокосту є уроком для всього людства, який потрібно пам’ятати і ніколи не допустити знову.

Марковецький ЗЗСО І-ІІ ступенів: проведено тематичні заходи під назвою «Свіча Голокосту не згасне»; виховні години для учнів 5-11 класів «Голокост трагедія ХХ століття»; учителі історії провели для учнів 10-11 класів тематичні уроки «Злочин проти людства», «Причини масового знищення населення України в роки Другої світової війни». Для учнів 8 - 9 класів було організовано перегляд документальних фільмів про трагічні події Другої світової війни. У шкільній бібліотеці для учнів була організована тематична книжкова виставка-реквієм «Пам’яті жертв Голокосту».

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь