A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Всіх жінок — на військовий облік

Дата: 23.12.2021 12:29
Кількість переглядів: 289

Міноборони у сотні разів розширило перелік спеціальностей та професій після одержання яких жінки беруться на облік військовозобов'язаних. Документ набув чинності 17 грудня.

Право затверджувати цей перелік Міністерство отримало згідно з законом від 30.03.2021 № 1357-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку», що змінив ч.11 ст. 1 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу». Раніше його затверджував Кабмін.

Перелік затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313.

Встати на військовий облік – обов’язок, а не право українських жінок.

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) ставитимуть жінок на облік за двох умов:

  • посада або спеціальність є в Переліку;
  • жінка придатна до проходження військової служби за станом здоров’я та віком. Стан здоров’я визначить військово-лікарська комісія, граничний вік перебування в запасі – 60 років.

Що мають робити кадровики і відповідальні за ведення військового обліку підприємств (установ, організацій) незалежно від форм власності:

  • опанувати правила роботи із Переліком. Попри зовнішню стислість це оманливе відчуття. Перелік охоплює сотні спеціальностей та професій, які «заховані» у класифікаційні угруповання Класифікатора професій, або споріднені спеціальності, за якими готували фахівців навчальні заклади у різні роки. Наприклад, за професіями на облік мають стати головний бухгалтер, завідувач канцелярії, менеджери, начальник юридичного відділу. І це лише верхівка айсбергу;
  • перевіряти за Переліком при прийнятті на роботу у жінок наявність військово облікових документів та відміток у них про взяття на військовий облік (ст. 24 КЗпП, п. 37 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою КМУ від 07.12.2016 № 921). Приймете без військово-облікового документа, можете наразитися на штраф двічі: від Держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • проконтролювати, щоб на військовий облік встали жінки, які вже працюють на підприємстві.

І відділ  Ніжинського районного територіального

центру комплектування та соціальної підтримки

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь