A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Важлива інформація

Дата: 20.05.2021 12:46
Кількість переглядів: 376

ЗАЯВА
про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту Програми економічного і соціального розвитку Бобровицької міської територіальної громади на 2021-2023 роки

1. Замовник та виконавець стратегічної екологічної оцінки

 Бобровицька  міська рада,  Адреса: вулиця Лупицька, 4, місто Бобровиця, Чернігівська область,17400, тел./факс(04632)25594,(04632)25577,

 email: rada28@meta.ua,https://bobrovycka-gromada.gov.ua,

код ЄДРПОУ:04061990

2. Характеристика документа державного планування

Вид документа державного планування.

     Відповідно до пункту 3 частини першої статті 1 Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку”, документи державного планування –стратегії, плани, схеми, містобудівна документація, загальнодержавні програми, державні цільові програми та інші програми і програмні документи, включаючи зміни до них, які розробляються та/або підлягають затвердженню органом державної влади, органом місцевого самоврядування.

     Програма економічного і соціального розвитку Бобровицької міської територіальної громади на 2021 -2023 роки (далі - Програма) є документом державного планування місцевого рівня та відповідно до Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку” підлягає проведенню стратегічної екологічної оцінки (далі - СЕО).

Основні цілі документа державного планування.

Основні цілі розроблення Програми є забезпечення сталого економічного розвитку громади, раціональне використання ресурсного потенціалу, забезпечення належного функціонування інженерно-транспортної та комунальної інфраструктури; підвищення екологічної та енергетичної ефективності громади, дотримання  екологічної безпеки та вдосконалення територіальної організації суспільства, покращення середовища проживання в громаді, модернізація дорожньо-транспортної інфраструктури, підвищення якості медичних послуг, розширення можливостей місцевої спортивної інфраструктури, розширення освітніх шансів для місцевої молоді та дітей, підвищення стандартів життя та зростання добробуту населення, покращення інвестиційної  привабливості Бобровицької міської територіальної громади,

Програма  розробляється  на середньостроковий період і є плановим документом. Для забезпечення цілісності системи планування розвитку Бобровицької міської територіальної громади Програма базуватиметься на положеннях міських цільових програм, конкретизації Стратегії сталого розвитку громади та плану заходів із її реалізації на першому  етапі.

Зв'язок з іншими документами державного планування.

     Програму розроблено з урахуванням завдань та положень наступних документів: постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2003 “Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» зі змінами, постанови Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 671 “Про схвалення Прогнозу економічного та соціального розвитку України на 2021-2023 роки”, постанови Кабінету Міністрів України від 27.05.2020 № 534 “Про затвердження Державної програми стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на 2020—2022 роки”, Стратегії сталого розвитку Чернігівської області на період до 2027 року і Плану заходів з її реалізації у 2021-2023 роках, Стратегії сталого розвитку  Бобровицької об’єднаної територіальної громади  на 2020-2027 (затверджена рішенням  сесії міської ради від 24.01.2020 року №1148-27/VII та Плану заходів із її реалізації у 2021-2023 роках, а також, відповідно до рішення виконавчого комітету Бобровицької міської ради від 21.12.2020 № 88 «Про  розроблення  проекту Програми економічного і соціального розвитку Бобровицької міської територіііальної громади на 2021-2023 роки».

     Виконання заходів міських цільових програм включених до Програми, затвердження та внесення змін до них проводитиметься виключно з дотриманням вимог Бюджетного кодексу України та із врахуванням реальних можливостей бюджету міської територіальної громади, а також виділених фінансових ресурсів державного бюджету, приватних інвестицій, кредитних ресурсів та технічної допомоги міжнародних організацій.

3.Те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або  об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів).

     Програма економічного і соціального розвитку Бобровицької міської територіальної громади на 2021-2023 роки охоплює усі види господарської діяльності: транспортний комплекс, енергозбереження та енергоефективність, житловокомунальне господарство та комунальну інфраструктуру, освіту, охорону здоров’я, фізичну культуру та спорт; культуру та туризм, охорону навколишнього природного середовища. Головними екологічними проблемами, які мають відношення до Програми є: захист від забруднення  атмосферного повітря; необхідність відновлення та модернізація головних споруд та мереж інженерної  та транспортної інфраструктури (централізоване водопостачання та водовідведення, дороги, тротуари, площі), збереження природних рослинних ресурсів та забезпечення необхідною площею зелених насаджень загального користування. Стратегічна екологічна оцінка Програми дає можливість зосередитися на всебічному аналізі можливого впливу планованої діяльності на довкілля та використовувати результати цього аналізу для запобігання або пом’якшення екологічних наслідків в процесі стратегічного планування. Метою СЕО є забезпечення високого рівня охорони довкілля та сприяння інтеграції екологічних факторів. За кожним пріоритетним напрямком Програми розробляється низка заходів і проєктів, серед яких можуть бути проєкти,  які відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», підлягатимуть оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планованої діяльності. Для таких проєктів має бути здійснена процедура оцінки впливу на довкілля.

     Серед основних заходів, що мають безпосередній вплив на навколишнє середовище у проєкті Програми можна виділити :

- будівництво  комунальних  очисних споруд;

- реконструкція та ремонт водопровідної мережі в м. Бобровиця;

- ліквідація стихійних сміттєзвалищ та рекультивацію полігону ТПВ;

- заходи щодо відновлення та підтримання гідрологічного режиму та санітарного стану річок;

- реконструкція парків  міста з відтворенням зелених насаджень;

 - облаштування площадок для забезпечення роздільного збирання  ТПВ.

 4. Ймовірні наслідки:

а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення

Реалізація заходів Програми може мати ймовірні наслідки для таких складових навколишнього природного середовища, як атмосферне повітря, водні ресурси, ґрунт, відходи, земельні ресурси, ландшафт, біорізноманіття та рекреаційні зони.

б) для територій з природоохоронним статусом

На території Бобровицької громади  існує 22 об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення, загальною площею 4858 га, у тому числі: 1 ландшафтний заказник  площею 610 га, 6 ботанічних заказників загальною площею 2565 га, 15 гідрологічних заказників загальною площею 1683 га та 2 об’єкта ботанічних пам’яток природи місцевого значення загальною площею 0,02 га.

Під час здійснення стратегічної екологічної оцінки передбачається здійснення  оцінки  ймовірних наслідків для цих територій.

в) транскордонні наслідки для довкілля,  у тому числі для здоров’я населення.

Реалізація заходів і проєктів Програми, не чинитиме транскордонного впливу на елементи довкілля, у тому числі для здоров’я населення, тому відсутня потреба в оцінці транскордонних  наслідків

5.Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено.

 Зважаючи на комплексність рішень проєкту Програми, що обумовлюється необхідністю виконання стратегічних цілей Програми, призначених для різних видів промислово-виробничої, соціальної, рекреаційної, комунікаційної діяльності, здійснюється розгляд виправданих альтернатив планованих рішень. При впровадженні заходів Програми, у порівнянні із існуючим станом, очікується позитивний вплив на навколишнє природне середовище, у тому числі на здоров’я населення. Найсприятливішим варіантом буде затвердження запропонованої Програми.

 Разом з тим, в процесі здійснення стратегічної екологічної оцінки буде розглянуто наступну альтернативу: «Нульовий сценарій» - тобто опис, прогнозування та оцінка ситуації у випадку не затвердження зазначеного документа державного планування.

6. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки.

 Для здійснення досліджень при  підготовки звіту передбачається проводити збір та аналіз інформації про поточний стан складових довкілля; використовувати наступну інформацію:

 - регіональну доповідь про стан навколишнього природного середовища в області;

 - екологічний паспорт області;

 - статистичну інформацію щодо стану довкілля та здоров’я населення;

 - дані моніторингу існуючого стану довкілля (кліматичні, метеорологічні, гідрологічні спостереження, дані про фонове забруднення та ін.);

 - інформацію, яка міститься в інших законодавчих актах;

- іншу доступну інформацію.

Під час проведення СЕО буде здійснено: збір та аналіз інформації  про проведені дослідження питної води, захворюваність населення  підвідомчої території громади, про поточний стан складових довкілля.

 Разом з тим, будуть використані такі методи участі громадськості, як інформування, консультування, коментування, обговорення тощо.

 7. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

Під час здійснення стратегічної екологічної оцінки передбачається розглянути заходи із запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків для довкілля, визначені законодавством. Законом України “Про охорону навколишнього природного середовища” встановлено, що використання природних ресурсів громадянами, підприємствами, установами та організаціями здійснюється з додержанням наступних екологічних вимог:

- раціонального і економного використання природних ресурсів на основі широкого застосування новітніх технологій;

- здійснення заходів щодо запобігання псуванню, забрудненню та виснаженню природних ресурсів, негативному впливу на стан навколишнього природного середовища;

- здійснення заходів щодо відтворення відновлюваних природних ресурсів;

- застосування біологічних, хімічних та інших методів поліпшення якості природних ресурсів, які забезпечують охорону навколишнього природного середовища і безпеку здоров’я населення;

- здійснення господарської та іншої діяльності без порушення екологічних прав інших осіб;

- здійснення заходів щодо збереження і раціонального використання біологічного різноманіття під час провадження  господарської діяльності.

Також будуть враховані заходи щодо раціонального використання природних ресурсів, збереження особливо цінних та унікальних природних комплексів і забезпечення екологічної безпеки, передбачені іншими законодавчими актами у сфері охорони довкілля.

Заходи, спрямовані на запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків для здоров'я населення, визначатимуться відповідно до вимог Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”.

 

8. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку

Звіт про стратегічну екологічну оцінку пропонується скласти  відповідно до структури визначеної статтею 11 Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку”.

 9. Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання

Зауваження та пропозиції до Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки Програми економічного і соціального розвитку Бобровицької міської територіальної громади на 2021-2023 роки просимо надавати в письмовій формі у відділ  економіки та комунального майна Бобровицької міської ради:

- поштою за адресою: вул. Незалежності, 46, м. Бобровиця, Чернігівська область;17400

- електронною поштою за адресою: ekon.bobrmr@ukr.net

Відповідальна особа: начальник відділу економіки та комунального майна Орлова Надія Іванівна тел.: (04632) 25450.

Строк подання зауважень і пропозицій до заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки - до 04.06. 2021 року.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь