A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Вітання до Міжнародного дня музеїв!

Дата: 18.05.2021 08:16
Кількість переглядів: 302

На території Бобровицької територіальної громади розміщено два музеї, які мають свою особисту історію та свої надбання.
У 1984 році розпочалося будівництво Бобровицького історичного музею. Лікар-пенсіонер, відмінник охорони здоров’я СРСР Станіслав Змачинський, надав 8000 крб. на будівництво музею. Частина експонатів була зібрана юними слідопитами. Різні замовлення для музею виконували трудові колективи, заклади освіти та культури. Спільними зусиллями та з допомогою художника-монументаліста В.П. Петрова і скульптора М.Д. Орлова  цінний задум втілився в життя – споруду було збудовано.

1986 року, у дні святкування 41-ї річниці Великої перемоги у Другій світовій війні відбулося урочисте відкриття Бобровицького історичного музею, який зараз має назву Комунальний заклад «Бобровицький історичний музей» Бобровицької міської ради. З нагоди відкриття зібралось багато жителів і гостей міста, ветерани Великої Вітчизняної війни, трудові колективи, комсомольці, піонери. Серед них було багато активних учасників творення музею. Відкрила музей голова виконкому Бобровицької міської ради К.А. Сорока та перший секретар Бобровицького райкому Компартії України П.І. Арендар.

Першим директором музею був Гнат Петрович Замай. Це була цікава людина, який повністю присвятив себе музейній справі.

Життя на місці не стоїть. З кожним роком музей вписує в свою історію нові сторінки, аби зберегти в пам’яті пережите, передати все це своїм відвідувачам – представникам сучасних поколінь. В музеї проводяться не тільки екскурсії, а й книжкові виставки, дні відкритих дверей, уроки пам’яті, круглі столи, майстер – класи.

У центрі села Піски неподалік славнозвісного Тичинівського майдану, на тихій зеленій вулиці розташований Комунальний заклад «Пісківський меморіальний музей - садиба П.Г.Тичини».

Експозиція музею - це історичний та меморіальний відділи.

Велику роботу зі збору експонатів, художнього оформлення та побудови експозицій провів художник Леонід Миколайович Тращук, який був директором музею з початку заснування і до 2003 року.

В музеї зібрано багато цікавих матеріалів та експонатів, які розповідають про славну історію села Піски і взагалі про історію нашого Поліського краю.

Сучасна хата П.Г.Тичини відтворена за кресленнями архітектора Андрія Ноздріна, племінника поета, спогадами старожилів села, сестри поета Оксани.

Вона побудована на тому місці, де до 28 грудня 1942 року стояла хата Григорія Тимофійовича Тичини, батька поета. Хата в якій народився Павло Тичина була спалена в грудні 1942 року.

На подвір'ї, біля стін рідної оселі, пам'ятник поетові, співцеві «Чуття єдиної родини». Цей пам'ятник був встановлений у 1981 році до 90-річчя з дня народження П.Г. Тичини.

Сьогодні перед працівниками музеїв стоїть непросте завдання: вижити в глобальному світі. Трансформувати музеї під потреби сучасного відвідувача, збільшити його присутність в інтелектуальному, культурному та інформаційному просторах.

Шановні працівники музеїв!

Наша Бобровицька громада має давню і славну історію. Пройшовши крізь сотні років свого існування, вона залишила по собі чимало історичних надбань, пам’яток славних нащадків. Саме завдяки Вашій подвижницькій праці забезпечується збереження знань про історію, традиції, культуру.

Сердечно вітаю Вас, зберігачів, хранителів і дослідників історичної пам’яті, з професійним святом - Міжнародним днем музеїв!

Бажаю Вам міцного здоров’я, щастя, добра, нових професійних та життєвих успіхів в ім’я утвердження високих ідеалів добра і краси, нових творчих здобутків та відкриттів, мирного неба над головою, що є запорукою подальшого розквіту нашого рідного краю!

 

Людмила ЛУЦЕНКО,

начальник відділу культури та

туризму міської ради

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь