A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Звіт міського голови про діяльність виконавчих органів міської ради за підсумками 2020 року

Дата: 18.03.2021 14:12
Кількість переглядів: 372

Шановні депутати, запрошені!
Минув ще один рік нашої з Вами спільної роботи в умовах реформи місцевого самоврядування та впровадження принципів децентралізації.

Всупереч непростій соціально-економічній ситуації, викликаній фінансово-економічними змінами, антитерористичною операцією на сході України та  пандемією ми намагаємося зберігати стабільність.

Основне про що мені хотілося б поговорити сьогодні — це     те, що зроблено  в минулому році, проаналізувати ситуацію сьогоднішнього дня, обговорити програму соціально-економічного розвитку громади, а також всі питання, які нас найбільше хвилюють і над виконанням яких нам необхідно працювати.

Перш за все ми прагнемо бути чесними, справедливими, відкритими до людей з їхніми проблемами, стояти на захисті їхніх прав і свобод, організовувати роботу міської ради таким чином, щоб депутати приймали найважливіші, найнеобхідніші рішення для забезпечення достойного рівня життя та розвитку територіальної громади.

Слайд  1, 2   

Головною  формою роботи була і залишається сесійна діяльність.

Слайд 3

Проведено 11  пленарних засідань сесій міської ради 7 скликання, прийнято 649 рішень  та  три засідання сесій 8 скликання, прийнято 122 рішення.

Найважливішими серед них були питання : про міський бюджет на 2021 рік, про встановлення місцевих податків та зборів, про співпрацю громад та інші, прийнято 356 рішень із земельних питань.

Ключовою умовою забезпечення ефективної діяльності міської ради є взаємодія депутатського корпусу та виконавчого апарату.

Слайд 4

До складу виконавчого комітету входить 26 чоловік.

За період роботи міської ради сьомого скликання  проведено 14 засідань виконкому,  на яких прийнято 349 рішень.

Створено та затверджено персональний склад органу опіки та піклування, який на своїх засіданнях розглядає вкрай важливі питання, що стосуються  захисту прав та інтересів дітей. Проведено 6 засідань  органу опіки і піклування (розглянуто 25  питань).

Слайд 5

При виконавчому комітеті працює адміністративна комісія. На  розгляд якої  надійшло  22  адмінпротоколи,  які в основному стосувалися порушення Правил благоустрою.  За результатами розгляду,  до порушників застосовано 21 штраф (на суму 8466 грн., стягнуто 6324 грн.).

Виконкомом  було підтримано звернення 11 громадян та порушено клопотання перед Чернігівським обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі про надання  довгострокового пільгового кредиту для будівництва або придбання житла. З метою фінансового забезпечення заходів обласної Програми  підтримки індивідуального житлового будівництва та розвитку особистого селянського господарства «Власний дім» перераховано дольову участь бюджету громади у сумі 100,0 тис.грн.

Велику увагу приділяє  громада комунікаціям зі своїми мешканцями, зокрема, для висвітлення діяльності ради використовується офіційний сайт і  сторінка у соціальній мережі Фейсбук.

Слайд 6

За 2020 рік, до міської ради надійшло 2988 документів, вихідних документів створено та зареєстровано 2339. Також, на адресу міської ради,  надійшло 1516 звернень громадян. 

Питання, що найбільше порушувалися у зверненнях громадян:  стосувалися соціального захисту – 373, роботи  житлово – комунального господарства – 98, тощо.

Міська рада постійно використовує такі ефективні форми роботи із зверненнями громадян,  як «прямий телефонний» зв’язок і особистий прийом.

По всіх питаннях, що порушувались при  цьому, дано  обґрунтовані відповіді, окремі  - взято на контроль для вивчення.

Стабільність та економічний розвиток територіальної громади передусім залежить від наповнення бюджету, тому основні зусилля були спрямовані на збільшення його обсягу.

Слайд 7

За звітний період до загального  та спеціального фондів міського бюджету надійшло 226 322,6 тис. грн., всі показники виконано на 103,6 відсотка.

Отримано міжбюджетних трансфертів  в сумі  71435,5 тис. грн., це  32,0 % загального обсягу бюджету громади.

Слайд 8

  Власних  і   закріплених    доходів   за      2020 рік до загального фонду бюджету надійшло 152 109,0 тис. грн., затверджений план виконано на 105,1 відсотка. Обсяг доходів збільшився  на 17 191  тис. грн.

      Основним джерелом наповнення бюджету є податок на доходи фізичних осіб, який становить 62,8 % (95 511,8  тис. грн) всіх доходів загального фонду міського бюджету. 

  Другу позицію в структурі дохідної частини міського бюджету займає податок на майно – 17,4%  (26 440,1 тис.грн.,).

Частка  єдиного податку в  структурі власних і закріплених доходів  складає 14,4%. (За звітний період надходженя склали            21 847,4 тис.грн.)

Слайд 9

    Найбільші суми  податків до міського бюджету за 2020 рік сплатили:

  • ТОВ «Земля і Воля» – 55 млн 209,9 тис.грн.,- 36,3%
  • Відділ освіти міської ради – 8 млн 705,7 тис.грн., -5,7%
  • ПП «Агропрогрес» – 8 млн 300,3 тис.грн.,- 5.5%
  • СФГ «Вікторія» – 4 млн 571,7 тис.грн.,-3%
  • КНП « Бобровицька ЦРЛ» – 3 млн 219,8 тис.грн.-2,1%
  • ТОВ «Козацьке» – 2 млн 977 тис.грн., -2%.

Слайд 10

Видатки загального фонду бюджету склали 202 323,7 тис. грн.. В порівнянні з 2019 роком видатки зросли  на 5 554,5 тис. грн (2,8%).

      У галузевій структурі видатків, найбільшу питому вагу мають  видатки на освіту - 55,1%, це  111 400,9 тис. грн..  У порівнянні  з 2019 роком  видатки  збільшилися  на 7 868,7 тис. грн.

2020 рік був  напруженим і відповідальним роком  для сфери охорони здоров’я. Пандемія змінила наше життя. В умовах надзвичайної ситуації, в якій сьогодні знаходиться країна, треба відзначити, що  бобровицькі  лікарі впорались з цим  викликом, втомою, навантаженням у роботі.

Слайд 11

Первинний рівень  надання  медичних послуг  представлений в громаді – комунальним некомерційним підприємством «Бобровицький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» до складу якого входять  1 амбулаторія,  3 фельдшерсько –акушерських пункти та 14 фельдшерських пункти.

На базі  комунального некомерційного підприємства «Бобровицької ЦРЛ» створено комунальне некомерційне підприємство «Бобровицька опорна лікарня». Для того, щоб кожен житель нашої громади отримував якісні  сучасні медичні послуги, потрібні кардинальні  зміни всіх функцій  системи  охорони здоров’я. Всього на  розвиток та підтримку  медицини з міського бюджету  перераховано  7390,5 тис. грн. ( було придбано 2 апарати ШВЛ – 443,8 тис. грн.., кисневий концентратор -139,5тис. грн., генератор 20,0 тис.грн.).

Використано на  заходи по боротьбі з COVID-19 – 1 624,2 тис.грн.

Завдяки спільній роботі, з громадськими організаціями та благодійними фондами, медичні установи та їх працівники забезпечені засобами індивідуального захисту, лікарськими та дезінфікуючими засобами, медичним обладнанням, виробами медичного призначення.

Слайд 12

На початку 2020 року у комунальній власності міської ради знаходилися 19  закладів культури (4 сільських клуби, 14 сільських будинків культури, будинок фольклору с. Козацьке) на їх утримання видатки склали   2 370,2тис грн..

В кінці  року в   комунальну власність  міської ради  був переданий ще 21 заклад культури (1 міський будинок культури, 3 міських клуби, школа мистецтв, сектор з основних видів діяльності міського  будинку культури (кінотеатр «Прогрес»), КЗ «Бобровицький історичний музей» та КЗ «Пісківський меморіальний музей-садиба П.Г. Тичини», публічну бібліотеку для дорослих  та  дітей, 2 міських та 21 бібліотеку – філіал), з послідуючою передачею в оперативне управління відділу культури та туризму Бобровицької міської ради.

Слайд 13 фото

Бобровицька громада створює комфортні умови для розвитку творчого потенціалу її жителів.

Професійна майстерність творчих колективів залишається на високому рівні.

Фольклорні колективи громади брали участь у святі української народної пісні  «Чим глибша пісня, тим ясніш душа».

З настанням карантинних обмежень  всі вітання до  державних свят   проводились в форматі онлайн.

Аматорські колективи  виступали на фестивалях – конкурсах,  де отримували найвищу нагороду – Гран-прі.

Впродовж 2020 року в закладах культури було виконано поточні ремонти на загальну суму 292,2 тис. грн..

Слайд 14

В питанні покращення матеріально-технічної бази зроблено наступне:

  • придбано нові сценічні костюми (на суму 74,6 тис.грн).
  • у Щаснівському  сільському будинку культури, за кошти спонсорів, (500 грн) зроблено частковий ремонт підлоги;
  • в Рудьківському   СБК, за кошти міської  громади,   до закладу зроблено водопідвід ( 18 тис.грн) та проведено косметичний ремонт фой?є;
  • в Марківецький  СБК   за  спонсорські кошти, ( 9 тис.грн.), придбано підсилюючу апаратуру;
  • в Старобасанському СБК,   за кошти міської ради, (1,5 тис.грн) проведено косметичний ремонт кабінету;
  • в Будинку фольклору с. Козацьке, за кошти спонсорів, проведено заміну освітлення (7,5 тис. грн.) та за кошти  міського бюджету проведено частковий ремонт даху.

Слайд 15

На підвідомчій території Бобровицької міської ради збережена наявна матеріально-технічна база фізкультурно-спортивних об’єктів,  функціонують: 2 стадіони, 37 спортивних майданчиків, 11 футбольних полів, 5 спортивних залів,14 майданчиків з нестандартним тренажерним обладнанням, 16 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, тенісний корт.

На реконструкцію, капітальний ремонт спортивних споруд, придбання спортивного інвентаря  використано 2719,3  тис. грн., з них  - 1616,6 тис. грн. кошти громади.

 Під час спаду пандемії проводилась частина планових змагань  різного рівня. У проведених 24 заходах фізкультурно-спортивного напрямку, взяли участь біля 3 тис. осіб.

У ДЮСШ відділу освіти, працюють відділення:  важкої атлетики, дзюдо, футболу, настільного тенісу тренується 262 учні, які беруть участь в обласних та всеукраїнських змаганнях.

Відмінні результати на обласних та всеукраїнських змаганнях показують вихованці відділення дзюдо та важкої атлетики  (Харченко Артем, Проценко Сергій, Білим Ярослав, Стеніна Яна, Філон Юлія та Степаненко Єлизавета).

Сім кращих молодих спортсменів отримують стипендії Бобровицької міської ради ( загальна сума складає 28,8 тис.грн.)

З міського бюджету, в 2020 році, на проведення змагань, навчально-тренувальних зборів, участь спортсменів у обласних, всеукраїнських змаганнях було використано 119,7  тис. грн. (в т.ч нагородна атрибутика – 12,3 тис. грн., спортивні заходи – 91,7тис.грн., транспортні послуги -15,7тис. грн.);

  • утримання спортивних споруд фізкультурно – спортивного комунального закладу «СТАРТ» - 427,7 тис. грн.;
  • утримання стадіону с.Кобижча – 101,6 тис.грн.

Слайд 16 (фото спортивні змагання)

Слайд 17

Постійно поновлюється банк даних  багатодітних сімей. За 2020 рік видано 33 посвідчення батьків багатодітної сім’ї, 85 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї та продовжено у зв’язку із навчанням термін дії - 45 посвідчень.

За материнську самовідданість, зразкове виховання  та забезпечення умов для всебічного  розвитку дітей,  Указом Президента України від 15.12.2020 № 568/2020 присвоєно почесне звання України «Мати – героїня», жительці міста Бобровиця, Куценко Ользі Василівни та  жительці села Бригинці, Дубовець Надії Іванівні, які народили та виховали по  п’ятеро дітей.

Слайд 18

Для сприяння участі молоді у формуванні, реалізації державної молодіжної  політики в громаді, активізації громадської позиції, налагодження ефективної взаємодії між молоддю та  місцевим самоврядування   було прийнято рішення про  створення  Молодіжної  ради при Бобровицькій міській раді, до складу якої ввійшло  15 осіб.

Слайд 19

Першою доброю справою Молодіжної ради стала акція «Твори добро», у якій було зібрано велику кількість іграшок, засобів гігієни, одягу, взуття та продуктів харчування для діток з п’ятдесяти  сімей, які опинилися  в складних життєвих обставинах  нашої громади та Старобасанської гімназії (школи-інтернату).

Нажаль епідемічна ситуація в Україні внесла свої корективи в проведення оздоровчої кампанії. Робота пришкільних таборів, у 2020 році, була відмінена. Але все ж таки 14 дітей з  нашої громади, за кошти  державного та обласного бюджету, оздоровилися у дитячому закладі санаторного типу «Чайка» (Херсонська область), міжнародному  дитячому центрі Артек та українському дитячому центрі «Молода гвардія», з них: дітей-сиріт – 4 особи; дітей з багатодітних сімей – 5 осіб; дітей учасників бойових дій -3 особи, обдарованих дітей – 2 дитини.

Слайд 20

Міською радою у повному обсязі забезпечено виконання організаційних заходів зі створення комплексної системи захисту інформації в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти».

На обліку Служби у справах дітей перебуває 72 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах із 42 сімей. 

12- ти дітям встановлено статус дітей, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Службою проведено 32 профілактичні рейди «Діти вулиці», «Підліток», «Вокзал», у ході яких обстежено умови проживання   дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Створено та ефективно діє 8 прийомних сімей, у яких виховуються 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 2 дитячі  будинки сімейного типу, де перебувають на вихованні 11 дітей.

   Проведено 34 виїзди з метою перевірки умов проживання цих дітей.

Велика увага приділяється покращенню інфраструктури та благоустрою населених пунктів, здійсненню капітального ремонту доріг та відновленню ( будівництва) мереж  зовнішнього освітлення.

Слайд 21

На підвідомчій території Бобровицької міської ради було проведено поточний ремонт доріг  на суму 3459,9 тис. грн., в тому числі в м. Бобровиця сума виконаних робіт становила 933,8 тис. грн..

Слайд 22

  За рахунок міського бюджету була проведена висипка доріг грунтово – щебеневою сумішшю в місті  Бобровиця, в селах: Сухиня, Макарівка, Вишневе. Загальна кількість використаної суміші становить 1500 тн., на  суму 329,2 тис.грн.

  За рахунок коштів міського бюджету,  в сумі 4099,5 тис. грн.,здійснено будівництво резервних інженерних мереж для обслуговування очисних споруд в м. Бобровиця.

 Проведено роботи по  реконструкції системи газопостачання з заміною вузла обліку газу та облаштування засобу дистанційної передачі даних нежитлової будівлі по вул. Незалежності ,46 в м. Бобровиця.

На протязі року проведено роботи по обслуговуванню та  поточному ремонту систем зовнішнього освітлення населених пунктів громади.

В с. Піски виконані роботи з відновлення першої черги вуличного освітлення. Освоєні кошти в сумі 663,8 тис. грн. (встановлено 35 світлодіодних світильників, прокладено 3295  метрів кабелю).

Слайд 23

В 2020 році виготовлена проєктно - кошторисна документація:

- на проведення поточного середнього ремонту дороги в с. Осовець по вул. Я. Рощепія;

- на капітальний ремонт автомобільної дороги комунальної власності по вул. Незалежності ( від вулиці Чернігівська до вул. О.Бичка) в м. Бобровиця;

- на капітальний ремонт головної площі по вул. Незалежності в м. Бобровиця;

- на виготовлення  генерального  плану м.Бобровиця (Етап 5 «План зонування території»).

Слайд 24

      Поліпшено роботу системи водопостачання, проведено поточний ремонт водогону по вул. Лупицька, Незалежності, Змачинського, вул. Чернігівська. ( на суму 262,6 тис.грн.)

       Слайд 25

Придбано і встановлено 9 нових відеокамер вуличного спостереження, виготовлено проєкт на встановлення відеоспостереження в с.Кобижча.

            За рахунок дорожньої субвенції з Державного бюджету проведено поточний ремонт доріг: Вороньки – Катеринівка – Олександрівка,   Озеряни - Вороньки – Веприк та поточний середній ремонт дороги Бобровиця – Піски – Соколівка на ділянці Піски - Соколівка.

Проведено нормативно-грошову оцінку земель 17 населених пунктів. (Мирне, Макарівка, Браниця, Рудьківка, Петрівка, Урожайне, Коношівка, Хомівці, Татарівка, Гарт, Плуг, Сухиня, Буглаки, Осовець, Щаснівка, Вишневе, Затишшя).

Містобудівна документація: «Генеральний план та план зонування території м. Бобровиця»  знаходиться на стадії завершення. Громадські слухання проведено 11 березня 2021 року.

За підсумками громадських слухань буде складено договір щодо написання рецензії з подальшим розглядом на засіданні  архітектурно -  містобудівної  ради. Потім містобудівну документацію буде подано на експертизу. Після проходження експертизи «Генеральний план та план  зонування території м.Бобровиця» буде  затверджено на сесії  міської ради.

Слайд 26

На житлово-комунальне господарство за звітний період використані кошти у сумі 5 028,3 тис. грн .   

З них на благоустрій та озеленення  підвідомчої території міської ради у 2020 році – 1 978,9 тис. грн..

це:

  • послуги автогрейдера -182,8 тис.грн.,
  • вирубування і підрізання дерев – 97,1тис.грн.,
  • озеленення – 166,5 тис.грн.,
  • придбано світильники – 69,8 тис.грн.,
  • благоустрій кладовищ – 160,6 тис.грн.,
  • прибирання вулиць – 347,6 тис.грн.,
  • утилізація сміття -300,9 тис.грн.,
  • косіння трави – 155,4 тис.грн.,
  • рекультивація сміттєзвалищ – 197,7 тис.грн.,
  • ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ – 49,4 тис.грн.

Слайд 27 фото

По спеціальному  фонду  проведені видатки розвитку у сумі 354,9 тис. грн. За рахунок яких:

  •  виготовлено парканну огорожу для кладовищ в м.Бобровиця.

 придбано:

  • відеообладнання м.Бобровиця
  •  меморіальну дошку  в с.Стара Басань
  •  автобусну зупинку в с.Стара Басань,
  •  дитячі майданчики в с.Кобижча та м.Бобровиця

В  2020 році проведені видатки у сумі 402,2 тис.грн., на придбання  житла дитині-сироті Бондаренку Роману Олеговичу, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету.

Внесків до статутного капіталу суб’єктів господарювання за 2020 рік перераховано  у сумі 852,6 тис.грн.

Слайд 28

На підвідомчій території пожежну безпеку забезпечують 2 пожежних підрозділи місцевої пожежної охорони. На їх утримання  з міського бюджету виділено 1787,7 тис.грн. (для догляду за технікою було придбано мийку високого тиску ( 8,5 тис.грн)., для особового складу чергових караулів Бобровицької пожежної частини було передано 4 комплекти сучасного бойового одягу (104,0 тис. грн.) та  бензопилу і набір шин для пожежного автомобіля с.Козацьке.

Слайд 29

В рамках Програми «Громадське бюджетування в Бобровицькій міській раді на 2019-2020  роки»  було   реалізовано 3 проєкти на суму 123,9 тис. грн., за  рахунок яких було проведено ремонт барельєфу обеліску Слави та східців біля обеліску в с. Стара Басань (30,0тис.грн).

Розміщено дитячий майданчик на вулиці Шевченка с. Кобижча (50,0тис. грн.).

Придбано світильники вуличного освітлення  на сонячних батареях (48,4 тис.грн.).

 

Слайд 30

Центр надання адміністративних  послуг  є одним з ефективних способів надання послуг населенню. Громадяни та суб'єкти господарювання  мають можливість отримати 189 видів адміністративних послуг, на  віддалених робочих місцях  - 60. За  2020 рік до  відділу ЦНАП звернулося  39 095 громадян.

За надані адміністративні послуги до міського бюджету надійшло  712,6 тисяч гривень.

 В Україні з 1 грудня 2020 року  по 28 лютого 2021 року стартував проєкт ЄГОВ ФО ЮКРЕЙН  програми U-LEAD   з  Європою для Центрів надання адміністративних послуг України, що працюють в  інформаційній системі «Вулик». В конкурсі приймали участь 155 ЦНАПів України. Переможцями  стали П’ЯТ  відділів ЦНАП і 5 адміністраторів. Серед п’яти  переможців по Україні в номінації «Кращий ЦНАП з «Вуликом»  визнано відділ ЦНАП Бобровицької міської ради, а в номінації «Кращий адміністратор ЦНАПу з «Вуликом» визначено  Наталію Задорожну.

ЦНАПи – переможці будуть нагороджені   кавовими машинами, керівники та адміністратори – переможці  - планшетами та  отримають від проєкту  ЄГОВ ФО ЮКРЕЙН дипломи.                                                                           

Слайд 31

У листопаді 2020 року  створено комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг»  в   якому працює 2 відділи  (соціального обслуговування та соціальних служб).

Проведено поглиблене обстеження матеріально-побутових умов проживання малозабезпечених непрацездатних громадян, осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, солдатських вдів, осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, зібрані  повідомлення  про  потребуючих обслуговування.

Виявлено осіб, що потребують соціального обслуговування – 1932, сімей які опинилися в складних життєвих обставинах - 446.

Соціальним обслуговуванням охоплено всі  населені пункти  Бобровицької територіальної громади.

Згідно Програми соціального захисту населення  підвідомчої території міської ради  використано - 322,0 тис. грн (в т. ч. на лікування (133 чол) -260,0 тис. грн, на поховання (17 чол.) – 43,0 тис.грн., на лікування внутрішньо переміщеної особи (1 чол) – 2,0тис.грн., погорільці (6 чол) – 17,0 тис. грн.)

За 2020 рік  з бюджету Бобровицької ОТГ до державного бюджету України передано реверсну дотацію у сумі 5 678,3 тис.грн..

Слайд 32

Основні пріоритетні об’єкти   над реалізацією  яких  будемо

працювати у 2021 році :

      Плануємо провести капітальний ремонт:

  • головної площі по вул..Незалежності, м.Бобровиця,
  • автомобільної дороги комунальної власності по вул.Незалежності (від вул..Чернігівська до вул. О.Бичка),

Поточний середній ремонт автомобільної  дороги комунальної власності по вул.Якова Рощепія в с.Осовець.

Закінчити ремонт дороги Бобровиця – Рудьківка- Сухиня.

Поточні ремонти доріг - це щорічне наше завдання, як в м.Бобровиця так і по старостинських округах.

Часткове відновлення вуличного освітлення по населених пунктах громади.

Капітальний ремонт свердловини №3 м.Бобровиця.

Шановні депутати і запрошені!

Всі позитивні зрушення викладені у звіті, є результатом спільних зусиль міської ради, виконавчого апарату, депутатів, трудових колективів і всіх небайдужих громадян.

Впевнена, 2021 рік принесе   знакові події і напише нову сторінку історії. Яким буде наше майбутнє? Це залежить від кожного з нас.

Давайте спільно вирішувати всі проблеми, які є в нас.

Ми завжди налаштовані на плідну співпрацю та на діалог з усіма, хто бажає щось зробити корисне для  громади.

Слайд 33

Вдячна всім, хто допомагав міській раді в цей нелегкий період розвитку практичними справами, своїм досвідом,  конструктивними порадами та об’єктивними зауваженнями.

Ми єдина  команда і разом зможемо досягти ще більших  результатів.

Дякую за увагу!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь