A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Школи долучать до профілактики небезпечної поведінки дітей

Дата: 12.03.2021 08:41
Кількість переглядів: 394

 

Українським школам рекомендовано провести додаткові профілактичні заходи серед дітей щодо безпечної поведінки в цифровому середовищі.

Відповідний лист Міністерства освіти надісланий на адреси обласних департаментів  освіти і науки.

Профілактична робота має бути проведена у зв'язку зі зростанням чисельності випадків небезпечної поведінки дітей, обумовлених впливом соціальних мереж.

У Міністерстві освіти зазначають, що Інтернет сьогодні є не лише важливим джерелом інформації, але і способом комунікації, який нівелює перепони для спілкування. Разом з тим, комунікація у віртуальному просторі має свої особливості.

«Так, інформаційно-комунікаційні технології є важливим інструментом у житті дітей під час здобуття освіти, соціалізації, самореалізації. Водночас, безконтрольне та безвідповідальне їх використання містить ризики для здоров’я, розвитку та благополуччя дітей», – йдеться у рекомендаціях.

Серед основних ризиків для школярів у Міносвіти називають контактні ризики, ризики контенту, ризики поведінки та ризики для здоров’я.

Окрім того, у Міністерстві освіти наголошують, що одними з розваг серед підлітків в соціальних мережах стали Інтернет-челенджі та «групи смерті».

Суть зазначених Інтернет-челенджей полягає у тому, що блогер виконує завдання на відеокамеру і розміщує його в мережі, а потім пропонує повторити завдання своєму знайомому або необмеженому колу користувачів.

Найбільш небезпечними челенджами останнім часом стали «вогняний челендж», челендж «падіння в стрибку», «проломити-череп-челендж», «отруєння капсулами для прання», «суїцидальний челендж Момо», «удушення/непритомність/втрата свідомості», челендж «контрольована задуха», челендж «вистрибни з автомобіля»  тощо.

«Вірусний характер поширення цих челенджів дозволяє їм швидко розповсюджуватись та продовжувати існувати, незважаючи на смертельну небезпеку. Служби технічного обслуговування та контролю за контентом популярних соціальних мереж не завжди вчасно виявляють та блокують контент, що закликає до небезпечних дій», - підкреслюють у Міністерстві освіти.

Також у відомстві додають, що найбільшої уваги щодо профілактики потребують підлітки віком від 12 до 17 років, оскільки цей вік є етапом активного формування самооцінки, інтересів, моральних уявлень, соціальних установок та потреби в спілкуванні з однолітками.

Рекомендації Міністерства освіти також містять практичні поради для вчителів з проведення профілактичної роботи з учнями.

Рекомендації мають бути доведені до відома керівників закладів освіти. Окрім того, має бути здійснено інформування батьків щодо компетентностей безпечної поведінки дітей в цифровому середовищі.

ЗМІСТ РЕКОМЕНДАЦІЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь