A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки

Дата: 26.02.2021 15:02
Кількість переглядів: 755

З метою вшанування  пам’яті видатної української письменниці, громадської діячки Лесі Українки, популяризації її творчості, а також відзначення 150-річчя від дня її народження були проведені відповідні заходи.
Вихованці ЗДО ясла-садку «Веселка» у піднесеному настрої та урочистій атмосфері слухали твори Лесі Українки «Біда навчить», «Мамо, іде вже зима», «Стояла я і слухала весну» та інші.
Леся Українка увійшла у свідомість поколінь як символ незламності й боротьби, її талант поєднав пристрасть Прометея, мудрість філософа й хист художника - про це йшла мова в презентаціях та рефератах, підготовлених випускниками 11-А классу Бобровицького ліцею.

Фото без опису

У Бобровицькому ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1 проведені тематичні заходи: літературно-музична композиція «Нехай мої струни лунають…» у 4-А класі, презентація дитячої літератури «Я була малою горда» у 1-х та 2-А класах, виховна година «Ні! Я жива! Я буду вічно жити!» у 5-В та 10-Б класах, відеолекторій «Життєвий та творчий шлях Лариси Косач-Квітки» у 5-11 класах. Учні закладів загальної середньої освіти переглянули художній фільм «Мавка».

Такі заходи викликають у дітей інтерес до творчості Лесі Українки, розвивають вміння декламувати вірші, оцінювати вчинки персонажів, виховують інтерес до народної творчості!

У Пісківському ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. П.Г.Тичини учні початкових класів переглянули фрагменти та познайомилися з окремими її поезіями. Для учнів 6-10 класів вчителями – філологами був проведений захід «Ні! Я жива! Я буду вічно жити!», на якому учні 10 класу представили виставку книг письменниці та розповіли про основні віхи життя і творчості,  а окремі учні 6-8 класів декламували поезії Лесі Українки.

У Марковецькому ЗЗСО І-ІІІ ст. робота на уроках української мови та української літератури (вчитель Л.Іванько) 
починалася з хмари слів, згенерованої на цифрах 1, 5, 0. Учні пропонували варіанти  пояснення: чому форма 
хмари цифрова, як пов'язані між собою слова (Ольга Драгоманова, Петро Косач, 
Лариса, боротьба, "Надія", поеми, вірші, пісні, листи та ін.). Діти намагались 
придумати, як слова за темою "Лесі Українці - 150" можна використати на уроці під час вивчення нового матеріалу.

Учні 5-9 класів узяли участь у Всеукраїнському інтернет-конкурсі "150 імен Лесі Українки" (організував Віктор Анатолійович Берегун, що є координатором інтернет-конкурсів).

10-класники аналізували телепередачу, присвячену 150-річчю доньки Прометея; читали напам'ять "Contra spem spero" та монолог Мавки ("Лісовій пісні" цьогоріч виповнюється 110 років); писали вільне есе "Леся Українка".

Педагог-організатор Полякова Л.П. провела урок-подорож "Життя і творчість Лесі Українки". Десятикласники поглибили знання про життя і творчість відомої поетеси. Підсумком уроку - подорожі став відеоролик - декламування першого вірша "Надія", написаного у 1880 року в м.Луцьку.

Здобувачі освіти 2-го класу Бобровицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2 (класовод Жолак В.М.), вшановуючи пам'ять однієї з найвизначніших постатей в історії української літератури, драматурга і громадської діячки,  Лесі Українки, взяли участь у конкурсі малюнків за творами поетеси "На зеленому горбочку..."

Класний керівник  6 класу Дітковська О.В. провела творчий конкурс віршів поетеси, пізнавальну вікторину та бліц-кросворд на тему "Та, що обернулася в легенду".

В Озерянському ЗЗСО І-ІІІ ступенів був проведений виховний  захід під назвою: «Ні, я жива, я буду вічно жити…».

Під акомпонемент учениці  9 класу Ніконової Анни, Московець Олександра читала останній монолог Мавки (уривок із драми-феєрії «Лісова пісня»).

Учнями 9-11 класів був переглянутий фільм про нелегку долю та кохання поетеси « Вір мені…».

По собі Леся Україна залишила вражаючі поетичні поеми , прозові твори, вірші, публіцистичні статті, а також неперевершені переклади світової класики.

У бібліотеках закладів освіти оформлено виставки творів мистецтв, фотографій «Поезія Лесі Українки – джерело невичерпної мудрості та незламної сили духу», «Ні! я жива! Я буду вічно жити!», виставку дитячих письменників-лауреатів премії імені Лесі Українки та конкурс-виставку малюнків до творів видатної поетеси.

В Публічній бібліотеці оформлена книжкова виставка до 150-річчя від дня народження Лесі Українки.  

 

Відділ організаційно-кадрової

роботи міської ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь