A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобровицька міська рада
Чернігівська область

Громади Чернігівщини чекають на відновлення контролю за будівництвом на місцях

Дата: 14.12.2020 12:23
Кількість переглядів: 178

Майже 9 місяців будівельна сфера залишається без державного архітектурно-будівельного контролю, у тому числі зі сторони органів місцевого самоврядування і це призводить до безладу у сфері містобудування, порушення майнових прав фізичних та юридичних осіб, їх прав на належний захист своїх інтересів з боку держави.

На думку Олександра Марущака, регіонального консультанта з юридичних питань Асоціації міст України, рішення Уряду реформувати ДАБІ паралізувало роботу місцевих органів державного архітектурно-будівельного контролю (територіальні підрозділи ДАБІ та органи місцевого самоврядування, яким надано такі функції).

«Територіальні громади не можуть впливати на недобросовісних забудовників, які тепер, наприклад, можуть реалізовувати відхилені або не затверджені раніше проекти, що не відповідають плану будівництва. В результаті втрати впливу на самочинне будівництво, втрачається, відповідно, вплив на якість споруд, що може призвести до трагічних наслідків. Також, підвищуються корупційні ризики, тому що недобросовісними бувають не тільки забудовники, а й посадовці», - підкреслює Олександр Марущак.

Так, Кабінет Міністрів України своїми постановами від 13 березня 2020 року «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» та «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду» зупинив дію постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 року № 553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» до початку функціонування нової Державної містобудівної інспекції (ДІМУ).

Міністерство розвитку громад і територій України ініціює відновлення дії Постанови КМУ № 553 «Про порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю». Проект постанови розглянуть на найближчому засіданні Уряду.

«Через відсутність держконтролю, зокрема, зі сторони органів місцевог. Така ситуація, на жаль, відбувається по всій країні», - сказав Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.

За його словами, лише впродовж останнього місяця зафіксовано понад 70 звернень від органів місцевого самоврядування щодо незаконних забудов, які з’явилися в їхніх містах з березня цього року.

Асоціація міст України закликає Уряд відновити дії постанови №553  та повернути місцевому самоврядуванню повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

Чернігівське РВ АМУ
Офіс реформ у Чернігівській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь