Бобровицька міська рада
Чернігівська область

З 1-ГО ЖОВТНЯ НБУ ВИВОДИТЬ З ОБІГУ 25 КОПІЙОК ТА БАНКНОТИ ГРИВНІ СТАРИХ ЗРАЗКІВ

Дата: 03.09.2020 10:39
Кількість переглядів: 281

Національний банк виводить з обігу монету номіналом 25 копійок та банкноти гривні старих зразків до 2003 року. З 1 жовтня монета цього номіналу та купюри перестають бути платіжним засобом.
Про це повідомляє НБУ на своєму офіційному сайті.
«У результаті банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 номіналів до 12. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці. Він стане впорядкованим та зручним», – повідомив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан під час пресбрифінгу, який відбувся 2 вересня.
Крім того, Національний банк з 01 жовтня 2020 року розпочне активніше вилучати з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003–2007 років та обігові монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року (золотистого кольору). Потрапляючи в банки, вони не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться та передаватимуться до Національного банку.

Фото без опису

Проте, на відміну від застарілих банкнот та монет номіналом 25 копійок, банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003–2007 років та монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року, поки що залишаться дійсним платіжним засобом. Ними можна буде розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати.

Поступово в обігу їх ставатиме дедалі менше, а їхнє місце займуть відповідні «сріблясті» монети номіналом 1 та 2 гривні зразка 2018 року випуску.

Водночас громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років:

- в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;

- у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

Нагадаємо, монети номіналом 25 копійок вже поступово виводяться з обігу, починаючи з 1-го жовтня 2019 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь